A TikTok kamrája: „Hass, alkoss, gyarapíts"!

2021. május 07. 16:11 - Posztkoncepció

A nemi sztereotípiák kutatása II. rész

Hass az emberekre, alkoss videókat, gyarapítsd a követőtáborodat. Az előző blogposztban arról írtam, hogy a kutatás kezdeti szakaszában milyen nehézségek adódtak, illetve miért nem lehet biztosra venni a sikert, még a TikTok esetében sem. A választás pedig éppen azért esett erre a platformra, mert a jelenlegi lehetőségek közül, úgy tűnik, itt van rá a legnagyobb esély, hogy a lehető legtöbb embert a legrövidebb idő alatt érjük el. Na, de azért ez nem jelenti azt, hogy a kezdeti kudarcok után nem ívelhet felfelé valakinek a TikTok-karrierje, szóval szerencsére mi sem adtuk fel a küzdelmet, és ennek meg is lett az eredménye.

Miután a véleményeket közlő videók nem váltották be a hozzájuk fűzött reményeket, legalábbis a lány esetében, úgy gondoltuk, érdemes lenne megpróbálni más stílusú és formátumú videókat megosztani, hátha csupán arról van szó, hogy sokan nem hallgatják végig, ha valaki csak beszél, beszél és beszél. Nem mintha egy perc annyira hosszú idő lenne, hogy ne lehetne megvárni a végét, de igazából már abból is lehet következtetni a célra, hogy az alkalmazás alapból csak 15 és 60 másodperces videó felvételére ad lehetőséget: minél több videót pörgess végig, minél több impulzus érjen, minél kevesebbet gondolkodj. Mindez természetesen nem jelenti azt, hogy TikTokon nincsenek minőségi tartalmak, de az biztos, hogy a humoros és a magamutogató videók is könnyen elnyerik az emberek tetszését.

Ebből adódóan a következő videót a legkönnyebb oldalról közelítettük meg, vagyis egy olyan trendbe kapcsolódtunk be, ami tényleg nem igényel semennyi energiát: a zene adott, tehát csak felhúzod a szemöldöködet, ráharapsz az ajkadra, rázod a fejedet ütemre, és már meg is vagy. Bár a számításaink ismételten nem igazolódtak be, sőt valamiért a fiúnál még kevesebb is lett a megtekintések száma a korábbiakhoz képest, de azért azt kiemelném, hogy a lány videója alatt ketten is megdicsérték a külsejét, míg a fiúéhoz egyáltalán nem érkeztek ehhez hasonló hozzászólások. Ennek ellenére nem sikerült ekkor feljebb lépnie egyiküknek sem a ranglétrán.

fc16e1ec5af5806dc7280ca8e041628d.jpg

Mivel a magamutogató videót kipipáltuk, jöhetett a humoros kategória, ami azért valljuk be, magasan lekörözi az összes többit, és még a nem vicces emberek vicceit is biztos, hogy valaki értékelni fogja, ezért ez tűnt az aduásznak TikTok-körökben, és mellesleg ez volt az egyetlen kapaszkodónk is addigra. A távolság tovább nőtt a két profil videóinak megtekintéseit illetően, de ezzel együtt is megérte az erőfeszítést, mivel a fiú videója olyannyira „berobbant”, hogy meg sem állt 67 900 megtekintésig. Úgy látszik, sokan tudnak azzal azonosulni, amikor egy pár összeköltözik, és a fiú mindenhol hajszálakat talál, mosogatnia kell, és persze a legfontosabb, nem sörözhet akármikor. Sokan tisztában voltak vele, hogy mindez csupán vicc, a lányok hozzászólásaiból is ez érződött:

Együtt sörözöm vele. Mosogatás, hát, azt inkább hagyjuk is, az az én reszortom. (lány kommentelő)

És van, amikor a barátod nem hagy sörözni. (lány kommentelő)

Amúgy a hajszálak nemcsak titeket irritálnak, hanem minket is, vagyis engem. Felporszívózom egyik nap, és másnapra megint tele van a hajammal az egész. (lány kommentelő)

Egy lány ismét készített duettet, vagyis egy saját videót, amelyben reagált a fiú videójára, ugyanakkor ő a nevelő szándékú pofonról szóló megjegyzésből kiindulva inkább elutasítóan beszélt a viccnek szánt jelenetekről, és kiemelte, hogy a munkamegosztásnak alapvetőnek kellene lennie egy párkapcsolaton belül, a lányok pedig nem házvezetőnők szeretnének lenni, hanem a fiúk barátnői.

Habár a fiú követőinek a száma megnőtt ez után a videó után, hamarosan sikerült felzárkóznia a lány profilnak is, méghozzá egy bűvésztrükkös videóval. A 13 200 megtekintő közül 104-en szóltak hozzá, a legtöbben értetlenül állva azelőtt, hogy mégis hogyan lehetséges, hogy a mandarin nem a fekete pohár alatt volt, amikor a másik két pohár vajszínű volt, és egyértelműen látszott, hogy a fekete alá került a gyümölcs. Hát, azt hiszem, nem árulok el nagy titkot (vagy talán mégis?) azzal, hogy természetesen nem bűvész, hanem vágási „trükkről” volt szó. Az érdekesség abban rejlik, hogy a fiú és a lány videója most olyannyira egyformára sikerült, hogy még a szoba és a kellékek is megegyezőek voltak, illetve tartalmilag sem kellett a két nem szemszögéhez igazítani, mégis egy tízezres nézettségi különbséget eredményezett úgy, hogy a korábbiakban egységesen kevesebb megtekintése volt a lány videóinak.

A számok alakulása egyelőre azt mutatja, hogy a lány nagy közönséget elérő videója jobban ösztönözte a felhasználókat arra, hogy bekövessék a profilt, ugyanakkor még mindig messze több megtekintéssel és lájkkal rendelkeznek a fiú videói. Bár eddig kifejezetten nemekkel kapcsolatos témák alapján zajlott a kutatás, valamint témától független, népszerűségre törekvő videókra érkezett reakciókat vizsgáltam, hamarosan kiderül az is, hogyan működik a véleményalkotás más témák mentén.

statisztika2.png

Szólj hozzá!
süti beállítások módosítása